Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Kršan
Mali Lošinj
Bakar

O projektu


Sažetak

U prvoj fazi projekta, učesnici će nastaviti s proširenjem i produbljenjem teoretske osnove „nove europske bioetike”, prvenstveno nadopunom istraživanja života i djela Fritza Jahra i njegovih najznačajnijih uzora (Ignaza Bregenzera i drugih). U drugoj fazi projekta bit će organizirane ciljane radionice kako bi se definiralo stanje općih i specifičnih ekoloških potreba u trima lokalnim zajednicama (Plomin, Bakar i Mali Lošinj) na području sjevernog Jadrana. Tri odabrane lokalne zajednice nedavno su bile izložene ekološkim prijetnjama (Plomin – termoelektrana, Bakar – koksara), ili predstavljaju iznimno vrijedno i osjetljivo otočno područje (Mali Lošinj – zdravstveni turizam, lošinjski rezervat za delfine, program otočni miomirisni vrt, itd.). Na temelju teoretske podloge i uvidom stečenim na radionicama, u trećoj će fazi projekta biti definirani „bioetički standardi” tj. skup načela i mjera pravilnog odnosa ljudi prema svom zdravlju, životinjama, biljkama i eko-sustavu u cijelosti. Povelja „bioetičkih standarda” mogla bi podići razinu svjesnosti lokalne zajednice o okolišu i dati izravne smjernice za njezin održiv razvoj (uključujući njen potencijal da bude glavni adut pri turističkom marketingu).

 
Ciljevi projekta „Europska bioetika na djelu - EuroBioAct” su:
 

1.nadopuna teoretske osnove „nove europske bioetike” (obuhvaćanjem istraživanja Fritza Jahra, Ignaza Bregenzera i drugih mislioca te kreiranjem zajedničke platforme s integriranim spoznajama suvremene znanosti o okolišu i etike) i

2.primjena teoretskih osnova u praksi (sastavljanjem liste „bioetičkih standarda” za naselja, a koje sadrže konkretne opće i specifične norme radi očuvanja i poboljšanja lokalnih eko-sustava – tj. zdravlja ljudi, dobrobiti životinja i biljaka, itd.).

Copyright 2015. EuroBioAct Joomla Templates 2.5